Aktuelnost

Al Jazeera Balkans i Foto Art: ROB/SLAVE

Al Jazeera Balkans i Foto Art: ROB/SLAVE

Pet godina od svjetske premijere dokumentarnog filma „Rob“, nastao u koprodukciji Al Jazeera Balkans i Foto Art-a.

Potresna intimna ispovijest voditelja i humaniste Almira Čehajića Batka, ispričana u dokumentarnom filmu "Rob", reditelja Pjera Žalice, bez riječi je ostavila publiku na 19. Sarajevo Film Festivalu 2013. godine.

Film je emitiran i u programu Al Jazeera International. Zadovoljstvo je tim veće, što je po prvi put, Al Jazeera International emitirala nešto iz produkcije Al Jazeera Balkans.

Almir Ćehajić – Batko je uspješan čovjek. Zubar, glumac, zabavljač, radijski i TV voditelj... Sve se promijeni u trenutku kada saznaje da mu je dijete rođeno sa teškom srčanom manom, i da će umrijeti ukoliko se ne operiše u nekoj od svjetskih klinika.

Za to treba dosta novaca koje Batko nema. Posuđuje od koga kod stigne, traži, moli, kumi...

U dramatičnom nizu obrta ipak uspjeva da nabavi novac i djevočica biva operisana. Na žalost ubrzo podlegne. Ni dva sata poslije pokopa telefon počinje da zvoni. Ljude traže natrag svoj novac. Sluđen nevjericom da mu u tom trenutku neko traži novac, razočaran u iznevjereno prijateljstvo uzima novac od lihvara – kamatara, da bi njime tim "prijateljima" "začepio usta".

Tada počinje pakao. Pakao ropstva kamatarima. Gubi sve: novac, imovinu, prijatelje, porodicu dovodi u smrtnu opsanost. Deset godina živi na rubu samoubistav. Ipak, uspijeva pročnaći snagu i izvući se iz te situacije.

Danas je svoj život posvetio radu u NVO koja se bavi prikupljanjem novca za ljude koji su se zatekli situaciji sličnoj njegovoj. Kroz taj rad spasao je više od 100 ljudskih života.

  • Režiser: Pjer Žalica
  • Scenarij: Pjer Žalica
  • Direktor fotografije: Admir Švrakić
  • Montaža: Pjer Žalica
  • Muzika: Dino Šukalo
  • Producent: Gordan Memija, Sead Kreševljaković
  • Produkcija: Foto Art i Al Jazeera Balkans